Juni 2024: Presentatie boek ‘De roem van Boskoop’

Tijdens de jaarlijkse Open Kwekerijendag’ van boomkwekersregio Boskoop op 15 juni 2024 vond de feestelijke lancering van het boek ‘De roem van Boskoop’ plaats. In dit boek beschrijf ik aan de hand van familieverhalen de geschiedenis van het sierteeltcentrum Boskoop en omstreken. Een uniek gebied én landschap dat uitgroeide tot wereldberoemd kennis- en handelscentrum.

De roem van boskoop is verschenen bij uitgeverij Noordboek en kwam tot stand dankzij een bijdrage van Greenport Regio Boskoop.

Maart 2024: Tuinbouwreis Mexico

Mexico is een van de grootste tuinbouwproducenten ter wereld. Van 7 tot 18 maart 2024 bezocht ik dit Midden-Amerikaanse land voor een serie journalistieke artikelen over de kastuinbouw. Centraal tijdens deze persreis stond de internationale vakbeurs Greenwich Americas in Querétaro. Daarnaast nam ik een kijkje bij een aantal tomaten- en paprikakwekerijen voor reportages. Tijdens de beurs maakte ik interviews voor de internationale nieuwssite www.hortibiz.com Naast de werkzaamheden had ik ook tijd om te genieten van dit kleurrijke land!

Juni 2022: boek ‘De Melkveerevolutie

Stikstofminister Christianne van der Wal kreeg op 9 juni 2022 de eer om het eerste exemplaar van ‘De Melkveerevolutie’ in ontvangst te nemen. Dit boek is het verhaal over de landbouwtransitie op Schiermonnikoog. Dit boek vertelt hoe de melkveehouders van Waddeneiland Schiermonnikoog een rigoureuze transitie aangingen. Zij gaven een derde van melkvee op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beschermen.

De veehouders omarmden op advies van Erisman een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig voedselsysteem. Om de krimp in melkproductie te compenseren hebben ze een eigen streekkaasmerk van de grond getild. Met hun ‘Van Schier’ kaas geven zij de eilander melk een lokaal gezicht.

Als co-auteur van hoogleraar en stikstofdeskundige Jan-Willem Erisman schreef ik mee aan De Melkveerevolutie.

Jaarverslag Greenport Regio Boskoop 2021

Het bestuur van Greenport Regio Boskoop kreeg op 2 maart 2022 het magazine ‘Samen verder groeien’ uitgereikt. Dit ‘glossy’ Jaarverslag over 2021 laat zien wat er voor mooie resultaten zijn geboekt in het boomsierteeltgebied Boskoop e.o. Ook geeft het een inkijk in nieuwe ontwikkelingen, zoals Precisieteelt en Ondergrondse waterberging.

Greenport Regio Boskoop is een samenwerkingsverband van regionale overheden en het tuinbouwbedrijfsleven met tot doel de vitaliteit van deze tuinbouwregio te behouden en versterken.

Ik was verantwoordelijk voor coördinatie en ontwerp van dit jaarverslag en schreef een deel van de artikelen.

Boekpresentatie ‘De Hemelbouwer’ over Eise Eisinga en het Planetarium

Voor historicus en auteur Arjen Dijkstra was 15 oktober 2021 een feestelijke dag. Hij overhandigde in Franeker het eerste exemplaar van zijn biografie ‘De Hemelbouwer’. Dit imposante boek vertelt het ware verhaal van Eise Eisinga, die eigenzinnige bouwer van het Planetarium in Franeker.
Dijkstra werkte acht jaar aan dit boek waarin hij afrekent met hardnekkige mythes rond Eisinga. Ben Feringa (oud-nobelprijswinnaar) nam het eerste boek in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in de eeuwenoude zaal van Botniastins.

Als redacteur van Uitgeverij Noordboek heb ik de auteur begeleid bij het schrijfproces.

Werkboek Oostland

Juli 2020: Tijdens een interactief Webinar werd op 13 juli het Werkboek Oostland besproken met diverse stakeholders. Dit is een handvat is voor de toekomstige kansen voor de glastuinbouwsector in de regio Oostland (gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas en Waddinxveen). Dit werkboek geeft betrokken partijen als ondernemers, kennisinstituten, overheden en financiers houvast bij de verdere ruimtelijke ontwikkeling van dit gebied. Ik was verantwoordelijk voor de eindredactie over dit Werkboek, op basis van aangeleverde inhoud uit verkenningen van een groep onderzoekers.

Jubileumboek Enza Zaden

Januari 2020: De circa 2500 werknemers van zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen ontvangen een heel bijzonder cadeau: het jubileumboek ‘Samen Groeien’ – van zaadwinkel tot wereldspeler in de groenteveredeling. Dat mag Enza Zaden met recht zeggen, met vestigingen in meer dan 25 landen wereldwijd. Het jubileumboek kreeg dan ook een Engelstalige versie. Ik schreef dit jubileumboek aan de hand van het familiearchief, vele interviews en andere bronnen. Dankzij nauwe samenwerking met de familie Mazereeuw kwam dit rijk geïllustreerde boek tot stand, dat zich ook laat lezen als een geschiedenis van de zaadveredelingswereld, met als bakermat de regio West-Friesland.

Land van glas wint Bronzen Greep

Prachtige erkenning voor Land van glas! Op 6 november viel ik in Boskoop in de prijzen tijdens de Gouden Greep-uitreiking van de Nederlandse Vereniging voor Landbouw Journalisten. Land van glas was genomineerd in de categorie ‘Journalistieke producties over de land- en tuinbouw’ en sleepte de Bronzen Greep 2017 in de wacht.

Tv fragment EenVandaag, is uitgezonden op 30 november 2017
‘We willen het beter doen dan de natuur’

5 september 2017 – VPRO boeken tip – Land van Glas

Wat weten we nu eigenlijk van de Nederlandse groenteteelt? Koen van Wijk vertelt erover in zijn nieuwe boek.
Lees meer >>

26 juli, bij Lunchroom, Radio Noord-Holland

Bij het programma Lunchroom van NH mocht ik vertellen over mijn boek.

1 juli 2017 – 4-Sterren recensie in AD en BN/De Stem

Interessante bedrijfsgeschiedenis met een smakelijke scheut familieleven – want het werk gaat altijd voor.
Lees meer >>

Nieuwe Oogst 17 juni 2017 – Familiegeschiedenis tekent ontwikkeling tuinbouw

Het is nog maar net honderd jaar geleden dat Nederlandse tuinders begonnen met het telen van tomaten. De eerste pogingen waren niet erg succesvol, niemand wilde de onbekende vruchtgroente eten. Ook de tuinders zelf niet. Maar ook toen al was de ondernemersgeest sterk: zodra bleek dat men in Engeland wél tomaten lustte, sprongen telers en handelaren daar op in. De rest is geschiedenis.
Lees meer >>

30 mei, Interview op Radio EenVandaag over Land van glas

Radio EenVandaag in gesprek met Koen van Wijk over zijn familiegeschiedenis in de kassen.

9 juni 2017 – ’Mijn hele familie ademt glastuinbouw’

De kiem voor glastuinbouw werd in Nederland gelegd. Koen van Wijk groeide op tussen tuinders. De rijke geschiedenis van zijn familie is te lezen in zijn boek ’Land van glas’. „Eigenlijk moest je in onze familie tuinder worden.”
Lees meer >>

7 juni, Radio 5; Wekker-Wakker! - Lezen met Remco Houtepen

Elke week liggen er veel nieuwe boeken in de winkels en we kunnen ons voorstellen dat het soms lastig kiezen is. Daarom geeft radio 5 boekenman Remco Houtepen tips!

Wijdemeren weekblad – Koen van Wijk lanceert ‘Land van Glas’

Woensdag 31 mei overhandigde Koen van Wijk het eerste exemplaar van zijn boek ‘Land van Glas’ aan Pieter van de Stadt, burgemees- ter van Lansingerland, een Zuid- Hollandse gemeente die de dorpen Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek omvat. Van Wijk groeide daar namelijk op en be- schrijft in het boek de geschiedenis van drie Bleiswijkse tuindersgenera- ties. Een verhaal over het wel en wee van zijn eigen familie, het geslacht Moerman, dat ook de ontwikkeling van ruim 100 jaar glastuinbouw in Nederland laat zien.
Lees meer >>

Weekblad Hart van Holland – Bleiswijkse tuindersgeschiedenis onderwerp van ‘Land van glas’

Bleiswijk – ‘Hij was een man bij wie rokken zwegen als broeken spraken’, luidt een van de sprekende zinnen uit het boek ‘Land van glas’. ‘Hij’ is Bram Moerman, pater familias van een grote tuindersfamilie uit Bleiswijk. Zijn verhaal en dat van zijn nageslacht is op papier gezet door kleinzoon Koen van Wijk. “Ik heb van het kleine verhaal van mijn familie steeds uitgezoomd naar de ontwikkelingen in de tuinbouw, in het licht van wat zich in de wereld afspeelde.”
Lees meer >>

‘Fascinatie tuinbouw delen met breder publiek’

Nieuwe Oogst-redacteur Koen van Wijk beschrijft in het boek ‘Land van Glas’ de geschiedenis van zijn familie. Hij gebruikt daarbij de ontwikkeling van de glastuinbouw als rode draad.
Lees meer >>

Tuinders zijn veelal fanatieke vakmensen, die competitief zijn aangelegd. Mijn familie is niet anders.

Koen van Wijk

auteur van het boek 'Land van Glas'

3 juni, Radio Rijnmond; reportage over ‘Land van glas’ in het ochtendprogramma Chris Natuurlijk.

Opgenomen bij paprikakwekerij Dalipa in Bleiswijk, het bedrijf van mijn neef Paul Moerman.

Tv fragment , is uitgezonden op 31 mei in RTV Rijnmond Nieuws

31 mei 2017 lancering Land van glas te Bleiswijk

Foto: Mario van Vliet